Reflexologia – o terapie la indemana tuturor

Postat in2 ani in urma
Favorit0

Oamenii au fost preocupati dintotdeauna sa descifreze modul in care functioneaza corpul in ansamblu si organele din interiorul sau, prin analiza anumitor aspecte ce se afla la exterior. Reflexologia este o stiinta cu abordare holistica care studiaza zonele de corespondenta si proiectie ale diferitelor organe, zone ce sunt situate pe suprafata corpului, in vederea tratarii la distanta fata de zona de pe corp asupra careia se actioneaza, a anumitor probleme de sanatate, utilizand aceste puncte sensibile, biologic active. Numele sau provine din latinescul ,,reflexus” („intors inapoi, reflectat”), reflexul fiind activitatea fundamentala a sistemului nervos.

Actualmente, prin reflexologie sau reflexoterapie, marea majoritate a oamenilor inteleg, in principal, masajul punctelor reflexe situate la nivelul talpilor. Cu toate acestea, exista mult mai multe zone de corespondenta si proiectie in corpul nostru, toate fiind o ilustrare a functionarii holistice a organismului uman, a conexiunilor care exista intre fiecare organ si restul corpului prin intermediul retelelor nervoase si energetice. 

Tratarea prin intermediul stimularii punctelor si zonelor reflexogene utilizeaza harti de corespondente ale asa-numitelor „microsisteme”. In acest context prin termenul de „microsistem” se intelege o zona restransa de pe corp, in care regasim puncte sau zone care sunt in corespondenta cu principalele organe sau parti ale corpului. Este vorba despre o reflectare a elementelor structurale ale intregului organism in diferitele parti ale sale. In Medicina traditionala chineza se actioneaza pe aceste microsisteme, prin stimularea punctelor biologic active, fie cu ace de acupunctura, fie prin masaj local, fie prin mici impulsuri electrice (electro-acupunctura), fie cu ajutorul magnetilor, sau prin injectare de substante naturale terapeutice (de exemplu, venin de albine), in scop preventiv sau terapeutic. Procedura terapeutica de aplicare a unei presiuni adecvate pe aceste “microsisteme” cu ajutorul degetelor, avand efecte benefice asupra intregului organism se numeste reflexoterapie.
Care sunt „microsistemele” corpului uman?
Scalpul. Acest microsistem a fost descris si utilizat acum 50-60 ani, de catre Chiao Shun-Fa, pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale. Chiao Shun-Fa a descris corespondente intre ariile de proiectie senzitive si motorii ale creierului si punctele de la suprafata craniului, punand bazele scalpacupuncturii ce este folosita mai ales de catre practicienii de medicina traditionala chineza. Principiul general valabil este ca se stimuleaza regiuni de pe scalp din partea opusa celei unde se afla problema la nivel cortical.
Un alt microsistem este localizat la nivelul fetei. El este cunoscut de mai mult timp si exista mai multe harti de corespondente. Medicina traditionala chineza descrie si puncte situate la nivelul nasului, corespunzatoare fiecarui organ intern principal, care are si un meridian corespunzator.
Pavilionul urechii este un alt microsistem binecunoscut, iar punctele de pe suprafata sa se folosesc foarte mult in acupunctura. In particular, la nivelul punctelor urechii, in loc de ace, se pot plasa magneti sau seminte de plante, care se pastreaza cateva zile, pentru o stimulare prelungita.
Irisul este si el o zona reflexogena importanta, utilizata pentru diagnosticarea diverselor afectiuni aflate in stare latenta sau manifesta si da totodata informatii despre anumite afectari din trecut ale corpului. Iridologia moderna dateaza din secolul al XIX-lea, in timp ce referiri la iris ca zona reflexogena apar chiar si in Biblie. Exista 5 tipuri de harti topografice ale irisului, fiecare avand numele autorilor ei.
De asemenea, fiecare dinte este pus in corespondenta cu un organ intern, astfel incat bolile dintilor pot reflecta si unele probleme viscerale.
Pe maini si picioare se situeaza sisteme de puncte si zone corespunzatoare tuturor organelor si partilor corpului. Stimularea lor are o actiune curativa si profilactica pronuntata. Punctele de pe maini si talpi sunt situate intr-o ordine stricta, reflectand la o scara mai mica structura anatomica a intregului organismului. Reflexologia palmara si cea plantara, care este mult mai cunoscuta si utilizata, sunt folosite cu succes pentru diagnosticare si reglare terapeutica reflexa. Inclusiv acupunctura foloseste pentru stimulare mai ales punctele situate la extremitati, in jurul gleznei.
Sistemul celor 12 meridiane energetice principale, cunoscute in medicina traditionala chineza, reprezinta in acest context, un sui generis „macrosistem”. Energia vitala curge in interiorul nostru de-a lungul acestor meridiane energetice si hraneste si sustine viata in zonele pe care le strabate analogic cu un rau care strabate o regiune, fiind astfel suportul vietii in acea regiune. De-a lungul lor se afla puncte sau centri energetici. Daca prin meridianul respectiv nu curge energie, zona corespondenta din corpul fizic si organul specific vor fi afectate de acest deficit. Pe langa practica binecunoscuta a acupuncturii, o modalitate inedita de echilibrare si dinamizare a energiei prin meridiane este utilizarea pulberilor de plante medicinale si ceea ce se poate numi acupunctura lichida – extracte hidroalcolice din plante, care au actiuni asupra diferitelor organe in stransa corelatie cu specificul meridianelor asupra caruia actioneaza.
Și in medicina traditionala indiana sunt descrise anumite zone biologic active de pe corp, numite „marma-uri”, cu rol extrem de important in ceea ce priveste influentarea benefica asupra organelor interne, atunci cand se actioneaza asupra lor intrun anumit mod. Marma-urile sunt puncte vitale ale corpului in care energia fortei vietii este concentrata. Punctele si zonele reflexogene descrise in Ayurveda pot fi sau nu in corespondenta cu cele de pe meridianele de acupunctura.
Importanta cunoasterii hartilor acestor microsisteme este valoroasa si consta in faptul ca prin aceasta se poate contribui la diagnosticarea unor boli, atunci cand exista puncte locale dureroase sau diferite modificari de culoare, la tratarea bolilor prin realizarea stimularii cu ace, cu presiune digitala sau prin masaj si nu in ultimul rand in medicina preventiva. De asemenea stimularea sistematica a microsistemelor si a punctelor reflexogene are un efect vindecator asupra afectiunilor specifice organelor corespondente respective, cat si de profunda relaxare.

Dr. Cristina Pavel
Specialist medicina de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctura, homeopatie

Produse asociate
Articole asociate

Secretele unui abdomen sănătos

deDr. Cristina Pavel 2 ani in urma
Favorit
Lasa un comentariu
Lasa un raspuns
Te rugam login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Cont client

Creeaza un cont gratuit pentru a salva produsele favorite.

Intra în cont

Creeaza un cont gratuit pentru a folosi liste de dorinte.

Intra în cont