Oxigenul – un element vital pentru functionarea creierului

Postat in1 An in urma de
Favorit0

Alaturi de nutrienti si apa, creierul nostru are nevoie, mai mult decat alte tesuturi, de un aport corespunzator de oxigen. Oxigenul ajunge in creier, fiind transportat de sangele arterial; de aceea, se spune ca o buna circulatie a sangelui reprezinta secretul sanatatii si al prevenirii bolilor.

Ce se intampla in lipsa oxigenarii adecvate? Ni se face rau si lesinam; uneori, acest fapt se poate produce si atunci cand a scazut foarte mult glicemia, deoarece creierul nostru are nevoie de surse de hranire rapida, neputand functiona fara glucoza. Ce facem daca cineva lesina in aglomeratie sau din cauza caldurii? Ii facem vant (il oxigenam) si ii dam sa bea ceva dulce, ori ii dam sa miroasa o esenta puternic stimulatoare a activitatii cerebrale, cum este, de exemplu camforul, dar putem folosi si alte uleiuri esentiale, cum ar fi menta sau rozmarinul. Rozmarinul este util pentru ca stimuleaza putenic circulatia si poate restabili starea de vigilenta.

In absenta oxigenului suficient, apar mai multe modificari la nivelul celulelor nervoase, care pot conduce la deteriorarea reversibila (cand lipsa oxigenului este de scurta durata, iar apoi se iau masuri compensatorii in cel mai scurt timp) sau chiar permanenta a finelor structuri ale creierului. Fenomenele sunt descrise grupat, si definite ca situatie patologica, cunoscuta sub numele de encefalopatie hipoxic-ischemica. Lipsa de oxigen, ce poate apare dupa un accident, cand inima s-a oprit pentr o perioada, iar pacientul a fost resuscitat, sau dupa intoxicatii cu monoxid de carbon, poate lasa urmari precum tremuraturi (asemanatoare cu cele din boala Parkinson), contracturi spastice, rigiditate si dificultate in a folosi o mana sau un picior si chiar crize asemanatoare celor epileptice. Uneori, lipsa cronica de oxigen duce la aparitia asa-numitelor leziuni demielinizante cerebrale (neuronii pierd teaca de mielina), care au aspect asemanator cu leziunile care apar in scleroza multipla. Fenomene mai putin grave, dar care totusi se pot gasi uneori, apar la cei care traiesc la altitudini mari sau la alpinistii care calatoresc periodic in zone alpine, unde oxigenarea este deficitara. Cu toate ca organismul dezvolta in timp, mecanisme de adaptare (cum ar fi, producerea unui numar crescut de globule rosii, care sa asigure oxigenarea conform nevoilor), uneori creierul are de suferit, iar acest fapt se poate vedea daca se face investigarea creierului cu ajutorul aparatelor RMN.

Cum sa remediem problema in mod natural?

Doua modalitati eficiente de oxigenare naturala a creierului ar fi: gimnastica respiratorie, realizata sub ghidarea unui specialist in terapii alternative (respiratiile profunde si lente, cu participarea tuturor muschilor, inclusiv a diafragmei, cu timpi respiratori prelungiti si pauze de apnee, adaptate in functie de persoana si bolile asociate), si exercitiile fizice realizate in aer liber (la munte, ori dupa ploaie, cand se stie ca aerul este bogat in oxigen).
Ca modalitate indirecta si simpla de crestere a aportului de oxigen la nivel cerebral sau in alte zone corporale, se recomanda amestecuri din plante medicinale care imbunatatesc atat circulatia arteriala cerebrala, cat si pe cea venoasa. Un exemplu de planta cu valente deosebite din acest punct de vedere este Ginkgo biloba (administrata sub forma de tinctura sau de capsule) care are avantajul ca stimuleaza si circulatia periferica (fiind utila in caz de arterite si varice) si fluidifica sangele, impiedicand aparitia cheagurilor. Circulatia sangvina cerebrala poate fi ajutata si de remedii care scad grasimile din sange (mai ales colesterolul si trigliceridele, la persoanele supraponderale sau cu dislipidemii familiale) si imbunatatesc astfel, starea peretelui vascular. Un astfel de exemplu de planta este Ganoderma lucidum, care are si proprietati depurative, de reglare imunitara, scadere a colesterolului si de readucere la normal a glicemiei perturbate.

De asemenea, o modalitate simpla de oxigenare, prin fluidizarea sangelui, imbunatatirea circulatiei locale si tonifierea inimii, este si folosirea in doze mici a veninului de albine, administrat subcutanat, in functie de caz, in diferite puncte biologic active, mai ales in punctele de acupunctura. Daca este folosit in doze mici si cu prudenta, mai ales la varstnici, unde vasele cerebrale nu mai sunt elastice si se adapteaza greu la un flux de sange mai puternic, veninul de albine actioneaza ca un stimulent rapid, care va da in scurt timp o senzatie de bine, claritate mentala, relaxare si va creste forta musculara. El poate ajuta, de asemenea, la eliminarea simptomelor ce pot apare in urma lipsei cronice de oxigen (spasme, tremuraturi, blocaj, rigiditate musculara), cu conditia ca pacientul sa nu fie alergic si sa suporte micul disconfort temporar dat de intepaturi.

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Articole asociate

Turmericul

dedr. Tena Florea 11 luni in urma
Favorit

Din enigmele funcţionării creierului

dedr. Cristina Pavel 1 An in urma
Favorit

Schinduf

deDr. Tena Florea 1 An in urma
Favorit

Arjuna

deDr. Tena Florea 1 An in urma
Favorit
Lasa un comentariu
Lasa un raspuns
Te rugam login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Cont client

Creeaza un cont gratuit pentru a salva produsele favorite.

Intra în cont

Creeaza un cont gratuit pentru a folosi liste de dorinte.

Intra în cont