Îndulcitori

Postat in1 An in urma de
Favorit0
Îndulcitori

   Ce fel de îndulcitori preferați să folosiți dimineața la ceai sau în laptele cu cacao?
   După cum bine știm, efectele nocive ale zahărului alb ne determină să ne orientăm preferințele spre alt gen de îndulcitori, care să aducă un plus de sănătate în corpul nostru.
   Îndulcitorii sunt substanțe folosite pentru îndulcirea produselor alimentare. Putem alege dintr-o varietate de îndulcitori naturali sau artificiali. Desigur, vom opta pentru cei naturali, deoarece nu au deloc efecte nocive și în plus, unii au chiar efect terapeutic.

   Ce anume ne îndulcește viața și o umple de satisfacție și mulțumire, și în plus este și recomandat pentru sănătate?


   Îndulcitorii naturali sunt însă mai mult sau mai puțin accesibili în comparație cu zahărul. În locul zahărului puteți folosi următoarele alimente:
   Stevia dulce (Stevia rebaudiana) mai este numită și „antidotul natural al zahărului”, provine din America de Sud și este utilă mai ales în diabet. Ea este de 300 de ori mai dulce decât zahărul. O găsim în farmacii și magazine naturiste, sub denumirea de dulcostevina, care este praf, sau sub formă de extract lichid. Șapte picături din acest extract îndulcesc o cană de ceai de 250 ml.

   Mierea este cel mai utilizat îndulcitor după zahăr, fiind bogată în elemente minerale (calciu, fier, potasiu), vitamine (din grupul B),  în antioxidanți și în substanțe antibiotice. Fiind un amestec de glucoză și fructoză, aceasta din urmă este mai lent absobită decât glucoza și furnizează energia în mod constant. Se poate administra o linguriță de miere pe zi și diabeticilor.

   Melasa este un lichid dens, de culoare brună care rezultă în urma procedeului de extragere a zahărului din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr. Este foarte bogată în elemente minerale (fier, calciu, cupru, mangan si potasiu și în vitamine (vitamina B)).

   Siropul de arțar este un îndulcitor natural care conține o cantitate însemnată de zinc și de mangan. Zincul are un rol antioxidant, iar manganul este un co-factor al enzimelor cu rol antioxidant (superoxid dismutaza sau SOD). Atât zincul cât și manganul ajută funcția sistemului imun.

   Siropul de porumb este foarte bogat în fructoză, care se absoarbe lent, dar deși este natural are efecte adverse deoarece influențează metabolismul, astfel încât conferă o senzație de foame aproape continuă. De aceea se folosește în cantități mici.

   Siropul de orez brun se obține prin fermentarea boabelor de orez, are o consistență vâscoasă, este bogat în minerale și nu conține gluten.

   Siropul de agave este preferat de persoanele cu diabet zaharat deoarece are un indice glicemic scăzut și o putere mare de îndulcire.

   Siropul din trestie de zahăr conține în cantități egale glucoză și fructoză și are gust plăcut de caramel. Este mai dulce decât zahărul.

   Zahărul invertit sau mierea artificială este o alternativă a zahărului alb. Prin procedeul de invertire, zaharoza din zahăr, este scindată în cele două componente ale sale, glucoza și fructoza. Atunci când consumăm zahăr alb, invertirea zaharozei are loc în intestin, sub acțiunea enzimei invertază, acest proces de invertire se realizează însă cu consum de calciu. Înlocuirea zahărului alb cu zahăr invertit este, prin urmare, indicată, deoarece previne decalcifierea organismului.

   Există o categorie de îndulcitori naturali care sunt extracte naturale din alte substanțe. Aceștia sunt: malitol sau sirop de malitol, extras din porumb, numit E 965, xilitol, folosit în guma de mestecat sau E 967, izomalțul sau E 421. Acești îndulcitori, deși sunt considerați naturali, au efecte adverse și pot afecta starea de sănătate.
   E 421 este posibil să provoace alergii. Este interzis în mâncarea sugarilor putând provoca diaree și disfuncții renale. Poate provoca greață, vomă și se regăsește în produse cu conținut redus în calorii.
   E 965 este un zahăr-alcool care nu este bine absorbit de către organismul uman, ceea ce înseamnă mai puține calorii pe gram decât zahărul. Nu conduce la apariția cariilor dentare, de aceea este folosit în gumele de mestecat. Consumul unei cantități semnificative (mai mult de 20-30 grame) poate avea efecte laxative.
   E 967 este aproximativ la fel de dulce ca zaharoza, dar furnizează doar două treimi din energia obținută de la aceeași cantitate de zaharoză.

   Îndulcitorii artificiali
   Alți îndulcitori care sunt prezenți în majoritatea dulciurilor și băuturilor ne sunt oferite cu generozitate în rafturile supermarketurilor, sunt însă artificiali și au efecte extrem de nocive pentru sănătate.
   Vă atragem atenția asupra unora dintre ei:
   - sorbitol sau E 420 - unele persoane cu diabet folosesc sorbitolul ca îndulcitor, deoarece este lent absorbit de organism și nu cauzează o crește bruscă a glicemiei. Consumul unei cantități semnificative poate avea un puternic efect laxativ, cauzând chiar și diaree.
   - acesulfam potasiu sau E950
   - aspartam sau E951 - este  frecvent folosit și care poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli, potrivit cercetătorilor. Se întâlnește cel mai des în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare. Joacă un rol important în declanșarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformațiilor și diabetului. Este cancerigen.
   - ciclamat de sodiu, ciclamat de calciu sau E 952 - acest îndulcitor a fost utilizat în USA până în anul 1970, după care a fost interzis. Studiile pe animale au indicat că produce cancer și afectează glandele genitale masculine (testiculele).
   - zaharina și sărurile sale de Na, K și Ca (zaharinat de sodiu, zaharinat de potasiu, zaharinat de calciu) sau E 954 este un îndulcitor artificial, de 300-500 de ori mai puternic decât zahărul.
   - sucraloza sau E 955 este un îndulcitor artificial, de 600 de ori mai puternic decât zahărul.

   Vă recomandăm să selectați cu atenție siropurile și alimentele care vă îndulcesc existența și să optați pentru cei care vă optimizează starea de sănătate.
   Siropurile din gama Steaua Divină sunt 100% naturale, conțin extracte din plante, fructe sau din muguri de plante și zahăr invertit. Nu conțin coloranți și nu conțin conservanți.
   Sunt aromate, frumos colorate și dulci. 

Dr. Anca Cioltan
medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie

Eticheta: alimentatie, digestie,
Produse asociate
Articole asociate

Meniu

Cont client

Creeaza un cont gratuit pentru a salva produsele favorite.

Intra în cont

Creeaza un cont gratuit pentru a folosi liste de dorinte.

Intra în cont