Uleiul esenţial de geranium - un remediu antiinfecţios puternic

Postat in1 An in urma de
Favorit0

            Uleiul esenţial de geranium se obţine prin distilare cu vapori de apă din florile şi frunzele de Pelargonium graveolens, plantă originară din Africa de Sud şi cultivată astăzi în zone întinse de pe glob. Principalii producători sunt China, Egipt, Maroc, Réunion, India, dar există producători şi în zona Peninsulei Crimeea şi a munţilor Caucaz.

            Geraniumul face parte din familia Geraniaceae, plantă care cuprinde mai multe specii medicinale. Poate cea mai cunoscută dintre ele este năpraznicul (Geranium robertianum), folosit pentru probleme feminine de tip chisturi ovariene, fibroame uterine cu hemoragii, noduli mamari, sau chiar şi pentru tumori maligne. O altă plantă medicinală mai puţin cunoscută din aceeaşi familie este priboiul sau ciocul-berzei (Erodium cicutarium), folosită pentru stoparea hemoragiilor. Tot din familia Geraniaceae fac parte şi frumoasele muşcate care ne înveselesc ferestrele prin culorile lor pline de viaţă.

            Revenind la geranium, uleiul esenţial extras din el a fost studiat din punct de vedere al compoziţiei chimice şi s-a descoperit că el conţine predominant compuşi din grupa alcoolilor monoterpenici (citronelol,  geraniol, linalol), compuşi la care s-a demonstrat o puternică acţiune antiinfecţioasă şi imunostimulatoare.

            Avantajul uleiului de geranium este că, deşi e un foarte puternic antibacterian, are o anumită blândeţe în acţiune, spre deosebire de uleiul de scorţişoară, cimbru sau cuişoare, care sunt ceva mai greu de suportat la administrare (mai ales de către persoanele sensibile, cu hiperaciditate gastrică) în formă brută, neîncorporată în preparate farmaceutice.

            Cercetătorii au constatat că acţiunile uleiului esenţial de geranium pot varia în funcţie de compoziţia chimică. De exemplu, chemotipul originar din Franţa (CV Bourbon), care are un conţinut de geraniol de 25%, este considerat cu valoare terapeutică antifungică mai puternică, el fiind recomandat şi în hematoame, vergeturi, hemoroizi. În schimb, chemotipul provenit din China (CV China), conţine un procent mai mare de citronelol şi i se atribuie proprietăţi antibacteriene şi tonic astringente mai puternice, fiind recomandat pentru infecţiile pielii, în special pentru acnee. Unele proprietăţi sunt comune, în sensul că ambele au un efect tonic, calmant, antianxios. De altfel, aroma uleiului de geranium este extrem de plăcută, amintind de parfumul trandafirilor.

            Despre acest ulei esenţial se cunoaşte faptul că este un ulei destinat mai ales rezolvării problemelor pielii. Într-adevăr, studii ştiinţifice de ultimă oră arată că el are proprietăţi cicatrizante importante, fiind recomandat inclusiv în acneea suprainfectată, herpes şi zona zoster, micoze, eczeme, echimoze, edeme, hematoame. Se recomandă inclusiv pentru încorporare în produse cosmetice destinate îngrijirii pielii, cu atât mai mult cu cât are şi un efect conservant bun.

            Uleiul esenţial de geranium a fost extrem de mult studiat în ultimii 10 ani, dovedindu-se faptul că poate avea un efect puternic antiinfecţios, chiar şi în cazurile de infecţii rezistante la antibiotice. De exemplu, astăzi, o mare problemă o reprezintă tratarea infecţiilor cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (care nu este deloc sensibil la antibioticele uzuale şi nici măcar la unele de rezervă). Uleiul de geranium însă, are un efect remarcabil antiinfecţios, asupra mai multor tulpini de stafilococ auriu, inclusiv a celor rezistente. De aceea, el a fost studiat şi s-a demonstrat că, în cazul unor infecţii foarte grave, dacă este administrat împreună cu Gentamicina sau Ciprofloxacina, potenţează efectele antiinfecţioase ale acestora, astfel încât nu mai sunt necesare doze atât de mari de antibiotice, care au  multiple efecte secundare. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul infecţiilor fungice ale firului de păr (tricofiţie), la care s-a demonstrat că uleiul de geranium poate scădea necesarul de Ketoconazol, întrucât acţionează sinergic cu acesta.

            În infecţii ale căilor urinare, acest ulei poate fi administrat alături de alte uleiuri mai cunoscute pentru acţiunea la acest nivel (cum sunt, de exemplu, eucalipt, tea-tree, cimbru), deoarece s-a dovedit că este activ contra mai multor bacterii care dau infecţii recidivante (Proteus, Klebsiella, Stafilococ auriu).
            Pe lângă proprietăţile antiinfecţioase remarcabile, uleiul de geranium are şi alte valenţe terapeutice, precum proprietăţile antioxidante, de protecţie a ţesuturilor contra efectelor toxicelor din mediu, hipoglicemiante (de mare ajutor în diabet) sau repelente (îndepărtează ţânţarii).          

            Efectele sale de eliminare a anxietăţii au fost studiate clinic pe pacienţi cu tulburări de personalitate, internaţi în spitale de psihiatrie, care au răspuns foarte bine la administrarea sa sub formă de masaj, alături de uleiul de lavandă, ambele fiind încorporate în ulei gras.

            Cum administrăm uleiul de geranium? 

            În funcţie de situaţie, îl putem lua intern, câte 1-2 picături de 3 ori/zi, într-o linguriţă de miere, pe o durată stabilită de medic. Pentru probleme externe, se aplică sub formă de masaj, în cantitate de 3-5 picături la 10 ml ulei gras (măsline, sâmburi de struguri, jojoba etc.) sau putem face inhalaţii cu 1-2 picături de ulei volatil, puse într-o batistă.

 

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

 

 

Produse asociate
Articole asociate

Turmericul

dedr. Tena Florea 1 An in urma
Favorit

Schinduf

deDr. Tena Florea 1 An in urma
Favorit

Arjuna

deDr. Tena Florea 1 An in urma
Favorit

Secretele pancreasului sănătos

deDr. Cristina Pavel 1 An in urma
Favorit

Tipologiile sindromului premenstrual

deDr. Tena Florea 1 An in urma
Favorit

Meniu

Cont client

Creeaza un cont gratuit pentru a salva produsele favorite.

Intra în cont

Creeaza un cont gratuit pentru a folosi liste de dorinte.

Intra în cont