Turmericul

Turmericul

  Turmericul (Curcuma longa) este o plantă tropicală de până la 1 metru înălţime, cu frunze de forma conică şi flori galbene. In scop terapeutic se folosesc rizomii groşi, cu miezul de culoare portocalie -  având un spectru larg de calităţi şi proprietăţi medicinale. Planta este originară din  India, care este şi cel mai mare producător, unde este folosită din timpuri vedice, de aproape 5000 de ani, dar este cultivată în multe alte regiuni calde: Indonezia, sudul Chinei, Taiwan, Haiti, Jamaica, Peru, etc.

   In India antică se considera ca turmericul contribuie la atragerea prosperităţii, asigură protecţia faţă de boli şi că este un profund purificator al organismului; prin culoarea sa galben-auriu intens era asociat cultului Soarelui şi zilei de duminică. Datorită acestor calităţi de bun augur, hinduşii l-au folosit în multe ceremonii sacre. La nunţile tradiţionale indiene, mirele şi mireasa îşi aplică reciproc pe frunte o pastă de curcuma şi praf de lemn de santal, turmericul fiind un simbol pentru puritate, prosperitate şi fertilitate (ajuta la buna funcţionare a sistemului de reproducere feminin şi la alăptare, iar la bărbaţi îmbunătăţeşte şi menţine starea de sănătate a materialului seminal).

   Turmericul este nelipsit din bucătăria tradiţională indiană, îmbunătăţind gustul şi condiţiile de păstrare şi conservare a alimentelor. Este condimentul principal din curry, are un gust amărui-picant, este încălzitor, iar din punct de vedere ayurvedic echilibrează cele trei dosha-uri: Vata, Pitta şi Kapha.

  Sunt cunoscuţi 400 de constituenţi moleculari ai turmericului cu diferite aplicaţii terapeutice. Unul din ingredientele cele mai active şi mai studiate prin teste clinice şi de laborator este “curcumina” ce prezintă certe proprietăţi de protecţie a ţesuturilor vii, faţă de diverşii factori degenerativi.

Efecte terapeutice:

-antiinflamator puternic şi analgezic– util, prin reducerea durerii şi a inflamaţiei, în tratamentul bolilor reumatismale, artritei reumatoide, accelerarea vindecării în traumele musculare: contuzii, febră musculară, în luxaţii, creşte mobilitatea articulaţiilor şi a tendoanelor;

-antibiotic puternic, antiviral, antifungic - este adjuvant în tratamentele naturiste, utilizat de cele mai multe ori în combinaţii cu alte plante, în tratarea unor boli ca: malarie, hepatită virală, herpes, zona zoster, infecţia cu HPV, HIV, acţionând prin efectul de scădere şi chiar de oprire a înmulţirii virale care se realizează prin blocarea unor gene specifice ale virusului; (1), (2)

-adjuvant în problemele pielii: de la acnee, eczeme, psoriazis, până la lepră;

-anticancerigen, reducând riscul de formare şi dezvoltare a celulelor canceroase prin trei mecanisme de acţiune: neutralizează substanţele care au potenţial cancerigen, antimutagen ajutând celulele normale ale organismului să-şi păstreze integritatea şi inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, neutralizând  enzime precum topoizomeraza şi ciclooxigenaza-2 ce au rol în înmulţirea celulelor canceroase;(3)

-hepatoprotector – creşte capacitatea ficatului de a se regenera şi a elimina toxine, stimulează eliminarea bilei. Experienţa ajurvedică consideră turmericul un bun adjuvant în tratarea hepatitei, cirozei şi icterului;

- adjuvant în boli ale tubului digestiv – tonic digestiv -îmbunătăţeşte digestia, face sa fie mai bine absorbite principiile nutritive la nivelul intestinului, este detoxifiant, reduce gazele şi balonarea, domoleşte crampele abdominale, util în sindromul colonului iritabil, hemoroizi;

-protector cardiovascular: îmbunătăţeşte circulatia, purifică şi subţiază sângele, previne formarea trombilor de sânge, scade nivelul colesterolului în sânge;

-antioxidant, protejează creierul, ficatul, rinichii de daunele produse de alcool, droguri, metale grele;

-previne apariţia bolilor neurologice ca: scleroza în plăci, boala Alzheimer; (4)

-reglează menstruaţia şi scade intensitatea simptomelor premenstruale, dacă este utilizat începând cu două săptămâni înaintea menstruaţiei;

-stimulent uterin usor-administrare cu precauţie în timpul sarcinii;

- în tratarea infecţiilor respiratorii - utilizarea turmericului cu ghee pentru calmarea tusei iritative, în gripă, în bronşite şi în tratamentul astmului bronşic;

-adjuvant în tratarea diabetului zaharat de tip II: testele clinice au arătat că turmericul are rol de protecţie a pancreasului faţă de fenomenele de deteriorare, ceea ce face ca pancreasul să poată astfel secreta insulina în cantitatea necesară, scade nivelul sangvin de acizi graşi prin mai buna metabolizare a acestora; (5), (6);

-tratarea obezităţii printr-o mai bună utilizare a grăsimilor; (7)

-sursă foarte bună de fier, mangan, potasiu, cupru şi vitamina B6.

Administrare:

Turmeric rădăcină în stare proaspătă: 1,5-3g/zi

Pudră de turmeric (rezultată prin uscarea şi măcinarea rădăcinilor): dozele terapeutice sunt considerate a fi între 1-3 g /zi , împărţite în 3 doze pe zi. Doza de întreţinere este de o jumătate de linguriţă (0,5 g) de 3 ori zi sublingual sau în amestec cu sucuri naturale de măr sau morcov. Adăugarea unei mici cantităţi de piper îmbunătăţeşte considerabil absorbţia turmericului. Se cunoaşte că şi bromelina prezentă în ananas şi ghimbir potenţează această absorbţie.

Tinctura (1:2): 15 -30 picături de 4 ori pe zi

Ulei esenţial de turmeric: până la 5 picături/zi repartizate în două doze şi diluate într-un ulei bază, miere sau apă.

Precauţii şi contraindicaţii:   

Turmericul in alimente este considerat sigur.

In cantităţi mari rădăcina de turmeric poate produce iritabilitate gastrică şi în cazuri extreme ulcer.

In tratamentul cu anticoagulante, administrarea turmericului se face cu precauţie deoarece subţiază sângele şi creşte acţiunea medicamentelor..

Intrucât scade glicemia, poate interfera cu tratamentul cu antidiabetice.

Deşi este considerat a fi sigur în alimentaţie, femeile gravide şi care alaptează nu ar trebui să consume suplimente cu turmeric.

Nu este recomandat pentru copii sub 2 ani, iar adulţii peste 65 de ani vor începe tratamentul cu o doză mică.

Bibliografie:

1) Studiu al Centrului Nehru Jawaharlal pentru Cercetare Ştiinţifică Avansată din Bangalore publicat în Journal of Biological Chemistry, decembrie 2004

2) Studiu al Institutului de Citologie şi Oncologie Preventivă din New Delhi publicat în International Journal Of Cancer vol. 113, capitolul 6, pag 951-960,  1 martie 200

3) Studiu al Centrului Universitar UCLA publicat în 15 septembrie 2011 în Clinical Cancer Research

4) Studiu realizat la Ohio State University şi publicat în Nutrition Journal în 26 septembrie 2012     

5) Studiu al National Centre For Cell Science din India şi publicat în European Journal of Pharmacology  în 2007

6) Studiu din 2012 de la Harbin Medical University şi Centrul Chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor

7) Studii ale cercetătorilor de la:  Mashhad – Universitatea de Ştiinţe medicale din Iran şi Universitatea din Keele - Anglia, publicate online în 12 mai 2012 în revista Fitoterapie de cercetare

 

Dr. Tena Florea

Postat pe 2018-07-25 de dr. Tena Florea Articole 0 346

Lasa un comentariuRaspunde

Trebuie sa fii logat pentru a posta.
Ant.

Niciun produs

De determinat Livrare
0,00 lei Total

Preturile includ TVA

Vezi detalii cos