Recomandări Ayurveda pentru sănătate și longevitate - Dinacharya

Postat in1 An in urma de
Favorit0

Recomandări Ayurveda pentru sănătate și longevitate - Dinacharya

Ayurveda sau “știința vieții” este medicina tradițională indiană, a cărei experiență practică a fost acumulată de mii de ani în spațiul hindus, fiind transmisă și îmbogățită până în zilele noastre. Înțelepciunea milenară Ayurveda ne spune că, printr-un regim zilnic de purificare numit Dinacharya, ne putem asigura echilibrul fizic, mental și spiritual de- a lungul întregii zile și de asemnea ne putem feri de diferite boli și afecțiuni care ar putea să apară. Să vedem care sunt aceste recomandări:

Trezește-te înainte de răsăritul Soarelui

Ayurveda ne spune că trezitul înainte de răsăritul Soarelui, ne ajută să începem ziua mult mai plini de energie și regenerați, lucru care ne impulsionează în mod pozitiv întreaga zi, devenind mult mai eficienți, mai concentrați, mai atenți și echilibrați. Aceasta, deoarece înainte de răsărit, intrăm în contact cu energiile regenerante ale Soarelui care ne dinamizează întreaga zi și ne dau un tonus pozitiv de-a lungul întregii zile. De asemenea, tot în acest interval, este foarte indicat să facem tehnici de meditație sau rugăciune, pentru echilibrul nostru psihic, emoțional și spiritual. Daca însă zăbovim în pat după răsărit și chiar dormim după acest interval de răsărit al Soarelui, când din punct de vedere ayurvedic dosha Kapha (pământ, apă) este dominantă, ne vom simți, de multe ori chiar întreaga zi, înceți, fără energie și chiar lipsiți de eficiență. Intervalul optim pentru trezirea din somn, conform Ayurveda, este în jurul orei 6 - 6:30 am.

Curăță fața și ochii

Imediat dupa trezirea de dimineață, este important sa spălăm fața cu apă rece și să stropim ochii cu apă rece sau cu apă de trandafir. Acest lucru ne va stimula ochii și ne va face vederea mult mai clară pe timpul zilei.

Curață dinții și limba

Dinții se pot curăța tradițional ayurvedic, cu un bețișor de neem. În cazul în care nu avem la dispoziție acest lucru, putem folosi pastă de dinți naturală, eventual compusă din argilă și plante medicinale.

Limba poate fi curățată cu partea concavă a unei lingurițe de inox, special folosită pentru acest lucru. Îndepărtăm astfel depozitele albe de pe limbă, care s-au acumulat în timpul nopții și prevenim astfel înghițirea lor cu prima masă.

Bea apă caldă

Apa caldă băută dimineața pe stomacul gol, 1 cană, ajută la dinamizarea focului digestiv Agni și ne pregătește pentru prima masă a zilei. Putem adauga în apa caldă, în funțtie de tipologia ayurvedică, ½ linguriță de Pippali la tipologia Vata, ½ linguriță de coriandru sau fenicul la tipologia Pitta și ½ lingurită ghimbir la tipologia Kapha. Este indicat să preferăm întotdeauna apa caldă cu condimente și nu vom folosi ceai negru sau cafea dimineața, întrucât nu au aceeiași eficiență și în plus, pot crea dependență.

Unge nasul și urechile cu ulei

Pune 2-3 picături de ulei de susan călduț în fiecare nară și masează ușor nasul. Aceasta te ajută să eviți răcelile de orice fel și afecțiunile respiratorii. Nu uita că, “nasul este poarta catre creier” din punct de vedere ayurvedic, de aceea e necesar ca nasul sa fie permanent curat și bine dezobstruat.

Pune de asemenea 1-2 picături de ulei de susan călduț și în fiecare ureche. Acest lucru este profund benefic atât pentru îmbunătățirea auzului cât și pentru îndepartarea diferitelor afecțiuni ale urechii: tinitus, ceara în exces, afecțiuni cronice ale urechii.

Masează-ți corpul și capul cu ulei

În funcție de tipologia ayurvedică, se poate folosi ulei de susan călduț pentru tipologia Vata, ulei de masline sau cocos pentru tipologia Pitta și ulei de floarea soarelui presat la rece sau ulei de muștar pentru tipologia Kapha. Masează tot corpul cu ulei, având grijă ca fiecare parte a sa să fie masată (mâini, picioare, abdomen, torace, spatele, fața și gâtul). De asemenea, pune ulei călduț inclusiv pe pielea capului. Păstrează uleiul pe corp și cap 10 minute. Fă acest lucru zilnic sau de 2-3 ori pe săptămână, înainte de duș. Automasajul zilnic cu ulei al capului și corpului ajută la creșterea imunității și creează un sentiment benefic de siguranță interioară și protecție.

Fă baie caldă sau duș

După ungerea corpului cu ulei, fă baie caldă sau duș cald pentru îndepărtarea excesului de ulei de pe corp sau cap. Ia apoi micul dejun conform tipologiei tale ayurvedice: Vata, Pitta, Kapha. Ai grijă ca micul dejun să fie ușor în timpul verii sau dacă digestia nu e puternică și ia un mic dejun mai consistent iarna sau când digestia este puternică.

Astfel urmând acest ritual zilnic de purificare, îți vei începe ziua într-un mod cât se poate de armonios și echilibrat și vei fi mai sănătos și mai fericit.

Dr. VIOLETA PÎRVU

Medic specialist medicină de familie, competență Ayurveda, Apifitoterapie, atestat ecografie generală

Lasa un comentariu
Lasa un raspuns
Te rugam login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Cont client

Creeaza un cont gratuit pentru a salva produsele favorite.

Intra în cont

Creeaza un cont gratuit pentru a folosi liste de dorinte.

Intra în cont