Ce este consultaţia ayurveda?

Postat in11 luni in urma de
Favorit0

Ayurveda este un sistem holistic de medicină tradiţională indiană, care are o vechime de cel puţin 5000 de ani şi care are unele din cele mai sofisticate, exacte şi în acelasi timp, simple metode de vindecare, metode folosite atât pentru prevenţia bolilor cât şi pentru diagnosticul şi tratamentul acestora.

        Vechile tratate de medicină ayurveda (Charaka Samhita, Susruta Samhita, Ashtanga Hridaya) redau pe larg informaţii medicale extrem de valoroase, care pot fi folosite şi în prezent, după mai bine de 5000 de ani, având aceeaşi valoare diagnostică şi terapeutică.

        Există 6 mari specialităţi medicale care sunt dezvoltate în aceste tratate: Medicină internă care cuprinde afecţiuni digestive, dermatologice, cardiace, respiratorii, urinare, genitale, osoase (Kāyacikitsā) ORL (Śālākyatantra) Pediatria (Kaumāra-bhṛtya) Chirurgiaalyatantra) Psihiatria (Bhūtavidyā) Toxicologia (Agadatantra).

        Pe lângă acestea, medicina Ayurveda este unul din puţinele sisteme medicale care are o ramură speciala numită Rasāyanatantra (regenerarea, reîntinerirea fiinţei) care se ocupă de îmbunătăţirea calităţii vieţii omului, prin creşterea vitalităţii sale, a inteligenţei şi a longevităţii, precum şi o altă ramură numită Vājīkaraṇatantra sau "ştiinţa afrodisiacelor" care se ocupă atât de îmbunătăţirea calităţii vieţii sexuale atât la bărbaţi cât şi la femei, cât şi de sănătatea reproducerii umane (ca oportunitate de a da naştere la copii vigurosi şi sănătoşi).

        In zilele noastre, medicina ayurveda cunoaşte o răspândire foarte mare în Occident, iar metodele diagnostice folosite la consultaţia ayurveda, sunt cel puţin la fel de exacte ca şi cele folosite în medicina occidentală, clasică.

 

Cum este examinarea ayurveda la prima consultaţie?

        La prima consultaţie, pacientul care vine la medicul ayurvedic, trebuie să se aştepte să dezvăluie medicului o serie de informaţii despre el însuşi, cum ar fi: istoricul medical, starea digestiei, regularitate a eliminărilor zilnice, dieta pe care o urmează, somnul, tipul emoţiilor cu care se confruntă cel mai des, eventuale traume emoţionale trăite, nivelul de stres la serviciu sau acasă, gradul de împlinire sufletească în relaţia de cuplu, toate acestea orientează medicul ayurvedic pentru a putea stabili atăt tipul constituţional de bază al pacientului (Prakriti) căt şi tulburarea care a apărutîn fiinţa lui (Vikriti).

        De asemenea, la consultul iniţial, medicul ayurvedic va realiza examinarea pacientului prin:

  1. Observaţie (darshan) - modul în care pacientul se exprimă, culoarea pielii, a ochilor, a părului, forma feţei, a nasului, bărbiei, buzelor, unghiilor etc.
  2. Palpare (sparsha) - palparea diferitelor zone ale corpului precum şi ascultarea lor, este inclusă examinarea limbii sau a pulsului pacientului.
  3. Interogaţia (prashna) - pacientul este apoi întrebat atât despre simptomele bolii, cât şi despre condiţia sa psihomentală (nivelul de stress, fobii, anxietate, stres) sau condiţia sa socială (gradul de integrare armonioasă în viaţa socială).

        În timpul consultului, medicul ayurveda va examina pulsul pacientului, aspectul limbii, culoarea și textura pielii, a părului, a unghiilor, timbrul vocii, va întreba pacientul despre regularitatea eliminărilor fiziologice, aspecte legate de digestie, somn, starea sa psiho-emoțională, relația sa cu cei din jur sau relația sa cu divinitatea.

        Astfel, prin intermediul examinării pacientului, medicul ayurveda va afla despre dezechilibrul dosha apărut la pacientul respectiv, despre natura și puterea mentală a pacientului, puterea sa digestivă, Agni, puterea sa fizică, Bala, despre rezistența și imunitatea sa, Ojas, precum și potențialul său de regenerare și reîntinerire, Rasayana. Daca este necesară completarea diagnosticului ayurvedic, medicul poate recurge şi la investigaţii paraclinice (analize de sânge, urină etc.). În funcție de toate aceste aspecte, medicul ayurveda va elabora un plan de tratament bazat pe dietă, stil de viață corespunzător, metodele cele mai indicate pentru detoxifierea profundă a corpului (Panchakarma) plantele medicinale cele mai potrivite, metodele cele mai eficiente pentru regenerarea și reîntinerirea pacientului.

        Tratamentul ayurvedic îmbină armonios folosirea pulberilor de plante, a tincturilor și uleiurilor esențiale din plante mediciale, în vederea obținerii unui tratament personalizat pentru fiecare pacient în parte, având permanent în vedere principiul străvechi conform căruia există pacienți și nu boli.

       Pe lângă tratamentul cu plante medicinale specifice, medicul ayurveda vă recomandă metode de detoxifiere puternice numite Panchakarma precum şi un program de dietă individualizată şi reguli de stil de viaţă, care să-l ajute pe pacient să-şi redobândească starea de sănătate prin readucerea echilibrului fizic, mental şi sufletesc în fiinţa lui.

 

 

DR. VIOLETA PIRVU

medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie, ayurveda

Centrul Naturist de sănătate Steaua Divină -Bucureşti

tel 021/2331950, mobil 072/6206397

www.steaua-divina.ro

Lasa un comentariu
Lasa un raspuns
Te rugam login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Cont client

Creeaza un cont gratuit pentru a salva produsele favorite.

Intra în cont

Creeaza un cont gratuit pentru a folosi liste de dorinte.

Intra în cont