Efectele nocive ale zaharului

Efectele nocive ale zaharului

Zaharul, consumat din obisnuinta (care poate deveni toxicomanie) este considerat chiar un drog, ce poate da dependenta.

Introducerea zaharului in alimentatia copiilor este o greseala care se datoreaza ignorantei parintilor (care nu se informeaza cu privire la efectele nocive ale consumului de zahar) si propagandei insistente a firmelor producatoare de dulciuri.

Stiati ca 1 litru de bautura tip Cola contine 100-150 grame de zahar (echivalentul a 22 cuburi) si substante excitante echivalente a 3 cesti de cafea?

Sfecla de zahar contine peste 50 de constituenti nutritivi, in timp ce zaharul contine doar zaharoza.

Desi este de natura organica, prin prelucrare, zaharul isi pierde enzimele si toti ceilalti constituenti naturali atat de necesari vietii. Ajunge sa fie in dizarmonie cu NATURA tocmai datorita faptului ca ii lipsesc acei 20-30 de constituenti nutritivi, care sunt prezenti in mod normal, in zaharul brut extras din sfecla si din trestia de zahar. 

Aventura zaharului in corp este interesanta, dar foarte periculoasa. El strabate cu usurinta peretele intestinului subtire si ajunge in sange. Inselator prin gust, el provoaca o rapida modificare a compozitiei sangelui si determina aparitia hiperglicemiei. Apare de indata o rapida stare de excitare fizica si psihica. Pancreasul este fortat sa secrete o cantitate mai mare de insulina decat in mod normal, cu consecinte in scaderea glicemiei sub nivelul normal. Dupa 10-15 minute se instaleaza o stare de hipoglicemie care se manifesta prin oboseala. De data aceasta e „biciuit” si ficatul, care transfera sangelui o parte din rezerva sa de glucide. Aceste alternante deregleaza metabolismul si epuizeaza sistemul nervos.

Cu alte cuvinte platim placerea gustativa cu felii de sanatate.

Datorita efectului perturbator pe care zaharul il are asupra echilibrului biochimic al organismului, acesta poate determina aparitia multor perturbari in corpul uman. Lista de mai jos prezinta o parte din consecintele metabolice ale consumului de zahar, extrase din publicatii si jurnale medicale.

1. zaharul poate inhiba activitatea sistemului imun si astfel poate scadea reactia de aparare a organismului la infectii;
2. zaharul dezechilibreaza raportul mineralelor in organism, determinind deficienta de crom si zinc si perturba absorbtia calciului si a magneziului;
3. zaharul determina o crestere rapida a secretiei de adrenalina determinind aparitia starilor de anxietate, hiperactivitate, concentrare mentala dificila si stari de indispozitie la copii;
4. consumul de zahar poate determina o crestere semnificativa a nivelului colesterolului total din organism, a trigliceridelor, o crestere a LDL colesterolului (colesterolul asa numit „rau”) si o scadere a HDL colesterolului ( asa numitul colesterol „bun”).
5. consumul de zahar determina in timp pierderea elasticitatii si a functionalitatii normale a tesuturilor;
6. zaharul hraneste celulele canceroase iar consumul sau este legat de dezvolatea cancerului de san, a cancerului ovarian, a cancerului de prostata, de rect, de pancreas, de tract biliar, de vezica biliara, si a cancerului gastric; 
7. zaharul determina cresterea nivelului glicemiei in perioadele de nealimentare si poate provoca hipoglicemie reactiva;
8. zaharul slabeste vederea;
9. consumul de zahar poate determina multe dezechilibre la nivelul tractului gastrointestinal, cum ar fi: cresterea aciditatii la nivel intestinal, indigestie, malabsorbtie, la pacientii cu boli digestive functionale, cresterea riscului aparitiei bolii Crohn, si a colitei ulcerative;
10. consumul de zahar poate determina imbatrânire prematura;
11. consumul de zahar poate duce la aparitia alcoolismului;
12. consumul de zahar poate determina cresterea aciditatii salivare, degradarea dintilor si aparitia afectiunilor gingivale;
13. consumul de zahar contribuie, in timp, la aparitia obezitatii;
14. consumul de zahar favorizeaza aparitia bolilor autoimune cum ar fi: artrita, astmul bronsic, scleroza multipla;
15. consumul de zahar intretine cresterea necontrolata a Candida albicans (infectiile fungice);
16. consumul de zahar favorizeaza aparitia litiazei biliare, a apendicitei, a hemoroizilor si a varicelor;
17. zaharul poate modifica raspunsul organismului la insulina, la persoanele ce folosesc contraceptivele orale;
18. consumul de zahar poate favoriza aparitia osteoporozei;
19. consumul de zahar determina scaderea sensibilitatii la insulina producind astfel cresterea anormala a nivelului insulinei si, intr-un final, aparitia diabetului zaharat;
20. zaharul determina scaderea concentratiei de vitamina E in organism;
21. zaharul poate creste tensiunea arteriala;
22. consumul de zahar determina scaderea activitatii normale la copii;
23. consumul crescut de zahar determina cresterea produsilor de glicozilare (AGE) in organism si astfel, deterioreaza structura proteinelor din organism;
24. zaharul poate interfera cu absorbtia proteinelor;
25. zaharul determina aparitia alergiilor alimentare;
26. zaharul poate detrmina aparitia toxemiei la gravide;
27. zaharul poate determina aparitia eczemelor la copii;
28. zaharul favorizeaza aparitia si agravarea aterosclerozei si a bolilor cardiovasculare;
29. zaharul favorizeaza deteriorarea structurii ADN;
30. zaharul poate modifica structura proteinelor din corp si poate detemina modificari permanente ale activitatii proteinelor din corp;
31. zaharul accelereaza procesul de imbatrinire a pielii prin modificarea structurii colagenului de la nivelul tegumentului;
32. zaharul poate determina aparitia cataractei si a miopiei;
33. zaharul poate determina aparitia emfizemului pulmonar;
34. zaharul scade activitatea enzimatica normala;
35. zaharul poate determina aparitia hepatomegaliei prin stimularea diviziunii celulare la nivelul ficatului si determina aparitia steatozei hepatice;
36. zaharul poate determina cresterea in dimensiuni a rinichilor si aparitia unor modificari anormale la nivelul acestora, cum ar fi litiaza urinara;
37. zaharul poate determina retentie hidrica;
38. zaharul este inamicul numarul 1 al peristaltismului intestinal;
39. zaharul poate compromite integritatea peretelui capilar;
40. zaharul poate determina afectarea tendoanelor musculare;
41. zaharul poate determina aparitia durerilor de cap, inclusiv a migrenelor;
42. zaharul poate afecta capacitatea de invatare, afectand copiii scolari si determinand tulburari ale procesului de invatare;
43. zaharul determina cresterea generarii de unde cerebrale delta, alfa si teta, ceea ce poate afecta capacitatea mentala;
44. zaharul poate determina instalarea depresiei;
45. zaharul creste riscul aparitiei gutei;
46. zaharul creste riscul instalarii bolii Alzheimer;
47. zaharul poate determina aparitia dezechilibrelor hormonale, cum ar fi:cresterea nivelului de estrogeni la barbati, exacerbarea simptomelor premenstruale la femeie si scaderea secretiei de hormoni de crestere;
48. zaharul poate determina aparitia starilor de ameteala;
49. consumul crescut de zahar mareste productia de radicali liberi de oxigen si stresul oxidativ;
50. consumul crescut de zahar la adolescentele gravide creste foarte mult riscul de nastere prematura;
51. zaharul determina dependenta;
52. zaharul poate determina intoxicatie similara intoxicatiei alcoolice;
53. scaderea consumului de zahar poate determina cresterea stabilitatii emotionale;
54. organismul uman produce de 2 pina la de 5 ori mai multa grasime din zahar decit din aceeasi cantitate de amidon;
55. absorbtia rapida a zaharului creste pofta de mincare la persoanele cu obezitate si nu numai;
56. zaharul poate agrava simptomele la copiii cu sindrom de atentie deficitara si hiperactivitate(ADHD);
57. zaharul modifica proportia electrolitilor din urina;
58. zaharul incetineste activitatea glandelor (medulo)suprarenale;
59. zaharul are capacitatea de a modifica procesele metabolice normale si de a creste riscul de boli degenerative cronice;
60. administrarea intravenoasa de glucoza poate determina hipoxie cerebrala;
61. consumul de zahar creste riscul de poliomielita;
62. consumul crescut de zahar poate determina aparitia crizelor epileptiforme;
63. zaharul favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale la persoanele cu obezitate;
64. in unitatile de terapie intensiva limitarea consumului de zahar salveaza vieti;
65. zaharul determina deshidratare la nou-nascuti;
 
Organismul iti mobilizeaza toate resursele pentru a se apara de asaltul zaharului dar pretul platit este prea mare.

Zaharul pote fi inlocuit in alimentatie cu mierea naturala de albine, cu zaharul brut (obtinut din trestia de zahar) sau cu zaharul invertit.

Zaharul invertit se prepara din zaharul alb, astfel: 
1 kg de zahar, 450 g de apa si zeama de lamiie se amesteca si se fierb 10 minute. Spuma care se formeaza se colecteaza mereu cu o lingura de lemn. Se obtine un amestec de doua monozaharide (glucoza si fructoza) cu putere dubla de indulcire fata de zaharul alb, iar datorita prezentei acidului citric natural, zaharul invertit previne aparitia anumitor maladii.

Se stie de asemenea ca acidul citric sporeste asimilarea calciului in intestin, contribuie la combaterea si vindecarea rahitismului, previne formarea calculilor renali, dizolva uratii si are certe proprietati antiinfectioase.

Daca optati pentru miere asigurati-va ca este 100% pura. Sortimentele mai ieftine contin miere amestecata cu sirop de porumb.

Postat pe 2017-05-10 de dr. Diculescu Mihaela Articole 0 452

Lasa un comentariuRaspunde

Trebuie sa fii logat pentru a posta.

Cauta in blog

Arhive blog

Categorii

Ultimele comentarii

Nu sunt comentarii
Ant.
Urm.

Niciun produs

De determinat Livrare
0,00 lei TVA
0,00 lei Total

Preturile includ TVA

Vezi detalii cos