Anemia

Postat in2 ani in urma
Favorit0

Pentru barbati anemia apare cand nivelul de hemoglobina  este sub 13,5 grame/100ml in timp ce la femei hemoglobina   este  sub 12 grame/100ml. Aceste valori pot varia usor depinzand de sursa si de referintele folosite in laborator.

  Cauzele anemiei
 Orice proces care perturba durata de viata normala a celulelor rosii poate cauza anemie. Durata de viata normala a celulelor rosii este de 120 de zile. Celulele rosii iau nastere in maduva osoasa.

  Anemia are doua cauze esentiale :
• fie o reducere a productiei de hemoglobina.
• fie o  crestere a pierderilor de celule rosii.

O clasificare mai adecvata este  dupa volumul corporal care simbolizeaza volumul individual de hemoglobina.
1. Daca volumul corporal este scazut (mai putin de 80), anemia este catalogata ca anemie microcitara (volum scazut de celule).
2. Daca volumul corporal este normal (80-100), este numita anemie normocitara (volum normal de celule).
3. Daca volumul corporal este ridicat, atunci este numita anemie macrocitara (volum mare de celule).

Alte cauze ale anemiei:
 Cateva dintre cele mai comune cauze includ:
• Deficienta de vitamina B12 poate cauza anemia pernicioasa. Acest tip de anemie se regaseste la persoane care nu pot asimila vitamina B12 din intestine din mai multe motive:
• Alcoolici care consuma de mult timp alcool.
• Oameni care au o structura sau o functie anormala a stomacului sau intestinelor ceea ce duce la afectarea absortiei de vitamina B12 in ciuda unui aport adecvat.
  Aceasta cauzeaza de obicei o anemie macrocitara. Vitamina B12 impreuna cu acidul folic sunt implicate in crearea moleculelor hem ce intra in compozitia hemoglobinei. Deficitul de acid folic poate provoca de asemenea anemia. 
•    Poate fi o leziune sau o distrugere a celulelor rosii ca urmare a anticorpilor ce se agata pe suprafata celulelor rosii.
•    O gama larga de boli a maduvei osoase poate provoca anemie.
•    De exemplu,  afectiunile maligne ale maduvei osoase (cum ar fi leucemia sau mielomul) poate provoca incapacitatea maduvei osoase de a produce celule rosii ducand la anemie.
•    Chimioterapia care se face pentru cancer poate afecta maduva osoasa si reduce astfel producerea de hemoglobina rezultand anemia.
•    Anumite infectii la nivelul maduvei pot avea ca rezultate insuficienta de a produce celule rosii.
•    La pacientii cu insuficienta renala la care nu se produc hormonii necesari stimularii productiei de celule rosii din maduva osoasa.
• Anemia mai poate aparea in urma unei lungi boli cronice.
• Unele medicamente pot provoca anemie in diferite. moduri 
• Virusul HIV si sindromul deficientei imunitare (AIDS) pot provoca anemie.

Simptomele anemiei:
 Unii pacienti cu anemie nu au simptome. Altii pot simti:
1.    Oboseala
2.    Paloarea fetei
3.    Aparitia palpitatiilor (inima bate foarte repede)
4.    Aparitia respiratiilor scurte
5.    Caderea parului
6.    Stare de rau
7.    Agravarea problemelor cardiace

  Este de remarcat faptul ca in anemia cronica corpul se poate adapta la un nivel scazut de oxigen si individul poata sa nu aiba nici un  simptom pana cand anemia devine severa. Pe de alta parte, daca anemia se instaleaza rapid (in forma sa acuta), pacientul poate experimenta anumite simptome destul de repede.

Cum se trateaza anemia:
   Anemia se poate trata in multe moduri. Primul ar fi identificarea cauzei principale a anemiei si corectata. De exemplu in cazul anemiei ce provine de la un ulcer gastric, vindecarea ei ar trebui sa inceapa cu vindecarea ulcerului. De asemenea, chirurgia este adesea necesara pentru a elimina un cancer de colon care este cauza pierderilor cronice de sange .
    Administrarea de  suplimente cu fier este indicata pentru a corecta deficitul de fier. In cazurile severe este necesara o transfuzie de sange. Injectiile cu vitamina B12 sunt necesare pentru pacientii care sufera de anemie pernicioasa sau din cauza unui deficit de vitamina B12. 
    In cazul in care administrarea  unui medicament este responsabil de aparitia anemiei acesta  trebuie intrerupt, dar numai sub indrumarea  unui medic.

Lasa un comentariu
Lasa un raspuns
Te rugam login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Cont client

Creeaza un cont gratuit pentru a salva produsele favorite.

Intra în cont

Creeaza un cont gratuit pentru a folosi liste de dorinte.

Intra în cont