Apneea obstructiva

Postat in3 ani in urma
Favorit0

Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. Este intalnita la adulti si rara la copii.  Desi un diagnostic de apnee de somn adesea va fi suspectat pe baza istoricului medical al unei persoane, exista cateva teste care pot fi folosite sa confirme diagnosticul. Tratamentul pentru o astfel de afectiune poate fi chirurgical sau nechirurgical. Cand apneea apare somnul este intrerupt datorita respiratiei insuficiente si a lipsei de oxigen din sange. Aceasta face ca persoana sa se trezeasca complet, dar cateodata persoana este scoasa soar dintr-o stare de somn profund si adusa intr-o stare de somn superficial. Apneea este masurata in timpul somnului dand severitatea acesteia. Severitatea se calculeaza impartind numarul apneelor din timpul somnului la numarul orelor de somn.


Tipuri de apnee:


1.    Apneea de somn centrala(CSA)
2.    Apneea obstuctiva (OSA)
3.    Apnee de somn mixt (atât apneea de somn centrală și apnee de somn obstructiva).


In timpul somnului creierul trimite comenzi  muschilor respiratori pentru a realiza o respiratie.
•    Apneea centrala apare atunci cand crierul nu trimite semnale muschilor sa realizeze o repiratie si nu este nici un efort muscular pentru relizarea acesteia.
•    Apneea obstructiva apare atunci cand creierul trimite semnale muschilor si acestia fac un efort pentru a respira, dar actiunea nu are succes deoarece aerul este obstructionat si este impiedicat un flux adecvat de aer.
•    Apneea mixta are loc atunci cand este prezenta atat apneea centrala cat si apneea obstrutiva.


Apneea obstructiva are patru componente:
1.    Prima data caile respiratorii se inchid si devin obstructionate.
2.    Un efort este facut pentru a respira, dar fara succes.
3.    A treia faza consta in scaderea nivelului de oxigen din sange ca rezultat al unei respiratii insuficiente.
4.    Atunci cand cantitatea de oxigen care ajunge la creier este sazuta, creierul transmite semnale corpului sa se trezeasca si sa respire.


Exemple de apnee obstructiva:
•    Fluxul de aer poate fi diminuat daca o persoana are deviatie de sept.
•    Exista filtre in nas numite cornete, acestea pot bloca fluxul de aer atunci cand ele sunt umflate.
•    Daca palatul si omusorul sunt lungi si atarna,ele pot cadea pe spate si pot inchide caile prin care aerul curge.
•    Partea din spatele limbi poate de asemenea cadea si obstructiona respiartia mai ales cand individul sta intins pe spate.
•    Peretii gatului se pot apropia afectand fluxul de aer.
•    Muschii cailor respiratorii fac eforturi sa dilate pieptul si sa coboare diafragma pentru a realiza o presiune negativa  intre fluxul de aer din plaman si cel de afara.
•    Presiunea negativa trage aer in plamani.
•    Caile nazale, palatul, limba si tesuturile faringiene pot toate contribui la ingustarea fluxului de aer.
•    Daca in timpul unei incercari de a respira fluxul de aer cedeaza sau este obstructionat tesutul cailor respiratorii sunt trase de presiunea negativa produsa.


        Oamenii care sufera de apnee au caile respiratorii mai inguste decat normal, deobicei la nivelul limbi si a palatului. Cand stau pe spate este deasupra cai respiratorii. Cand muschii faringieni se relaxeaza palatul se poate retrage si poate optura fluxul de aer.


Simptomele apnei:
        Apneea obstructiva are multe consecinte, in primul rand amintitm intreruperea somnului. Pacienti cu perturbari de somn nu se pot concentra, gandi, sau aminti in timpul zilei. Aceasta poate produce mai multe accidente la locul de munca si daca se merge cu masina.


Simptomele apnei in timpul noptii sunt:
•    Sforaitul, de obicei tare si neplacut pentru ceilalti.
•    Gafait dupa aer sau senzatia de sufocare.
•    Insomnia.
•    Somn agitat.


Simptomele apnei in timpul zilei din cauza lipsei somnului sunt:
•    Somn in timpul zilei.
•    Somn nonrestorativ (senzație de oboseală  dimineața ca înainte de a merge la culcare).
•    Oboseala.
•    Atipiri frecvente in timpul zilei.
•    Dureri de cap.
•    Iritabilitate.
•    Memorie si atentie slaba.
•    Confuzie.
•    Depresie si anxietate.
•    Disfunctii sexuale.


        Este important de tinut minte ca pertenerul de somn al individului care are apee poate suferi de aceleasi simptome si somnul sau este agitat


Tratament:

 

        Tratamentul initial al apneei de somn obstructive este reprezentat fie de schimbarea stilului de viata fi de utilizarea  unor dispozitive de respirat. Schimbarea stilului de viata include:

- scaderea in greutate, daca persoana este obeza, este prima masura anti-sforait si componenta esentiala a tratamentului apnei de somn obstructiv. Studiile au evidentiat ca scaderea in greutate diminueaza numarul episoadelor de apnee sau bradipnee
- se va merge la culcare la aceeasi ora, in fiecare noapte
- vor fi respectate orele de somn, un somn insuficient predispune la apnea obstructiva
- se recomanda dormitul pe o parte, va fi evitat dormitul pe spate, acesta impiedicandu-se prin coaserea unui buzunarel pe spatele pijamalei in care se va introduce o minge de tenis
- va fi evitat consumul de alcool sau a medicatiei sedative inainte de culcare
- renuntarea la fumat: in absenta nicotinei tonusul musculaturii care mentine deschisa caile respiratorii este crescut evitandu-se astfel colabarea din timpul somnului
- corectarea pozitiei incorecte a capului fata de trunchi poate avea efect benefic. O inaltime corecta a pernei va fi de ajutor, insa mai eficienta este cresterea diferentei planului capului fata de cel al trunchiului de la 10 la 15 cm prin plasarea unor caramizi sub picioarele de la capul patului
- tratamentul afectiunilor respiratorii, precum obstructia cauzata de raceli sau alergii, cu ajutorul decongestionantelor nazale.


        Toate cazurile de apnee de somn beneficiaza in urma schimbarii stilului de viata, iar in formele moderate poate fi singura masura terapeutica.
In anumite situatii, utilizarea unor dispozitive nazale care largesc fosele nazale si cresc fluxul de aer. Desi aceste dispozitive nazale opresc sforaitul nu trateaza apnea obstructiva.


         Cea mai eficienta metoda terapeutica este ventilatia cu presiune pozitiva continua (CPAP- Continuous Positive Airways Pressure)
- in CPAP este utilizat un dispozitiv de ventilatie care furnizeaza un flux aerian continuu cu presiune fixa prin intermediul unei masti ce se aplica etans la nivelul fetei pacientului astfel fiind impiedicata inchiderea cailor aeriene superioare in timpul somnului
- CPAP este indicata in tratamentul formelor moderate si severe
- CPAP presupune purtarea unei masti sau a unei piese nazale pe tot parcursul noptii. Pacientii care sunt deranjati de purtarea acestei masti/piese nazale se vor adresa medicului pentru inlocuirea cu un alt dispozitiv.
Alte metode medicale de tratament ale apnei obstructive:
- dispozitive asemanatoare celui CPAP care-si regleaza automat presiunea necesara furnizata de aparat sau utilizeaza presiune variabila in functie de timpul respirator (inspir sau expir). Aceste dispozitive sunt mai usor de folosit si mai confortabille
- dispozitive de respiratie orala care mentin limba si maxilarul intr-o pozitie optima care mentine caile respiratorii deschise in timpul somnului.

         In cazul in care metodele de ventilatie externa nu sunt eficiente se va apela la tratamentul chirurgical.
Optiunile chirurgicale sunt:
- uvulo-palato-faringoplastia, prin care se inteparteaza excesul de tesut de la nivelul cailor respiratorii si reprezinta cea mai frecventa interventia chirurgicala utilizata in tratamentul SAO
- tonsilectomia si/sau adenoidectomia, prin care sunt indepartate chirurgical amigdalele hipertrofiate si vegetatiile adenoide gigante care obstrueaza caile aeriene in timpul somnului. Aceasta este interventia de prima intentie in tratamentul ASO la copil. De asemenea, se vor efectua alte tipuri de interventii chirurgicale in scopul refacerii anomaliilor congenitale care favorizeaza ASO
- alte proceduri chirurgicale care vizeaza remedierea anomaliilor osoase sau tisulare de la nivelul gurii si faringelui.

Tratamanet medicamentos
In general, apnea obstructive nu beneficiaza de pe urma tratamentului medicamentos, totusi, un studiu recent sugereaza ca Modafinilul reduce somnolenta diurna, iar CPAP desi scade frecventa episoadelor de apnee in timpul noptii nu influenteaza somnolenta din timpul zilei. Modafinil este un bun adjuvant al CPAP, dar nu poate inlocui ventilatia prin CPAP.

Lasa un comentariu
Lasa un raspuns
Te rugam login pentru a posta un comentariu.

Meniu

Cont client

Creeaza un cont gratuit pentru a salva produsele favorite.

Intra în cont

Creeaza un cont gratuit pentru a folosi liste de dorinte.

Intra în cont