Terapiile Ayurvedice (Panchakarma) ocupa un loc special in cadrul sistemului medical traditional indian Ayurveda, deoarece sunt terapii complexe de purificare, vindecare si regenerare, cu implicatii profunde asupra functionarii intregului organism. Etimologic, pancha inseamna "cinci" in sanskrita, iar karma -"actiune", deci prin Panchakarma se intelege "cele cinci actiuni" si se subintelege "Cele cinci actiuni cu un profund efect transformator asupra organismului". Cele cinci terapii principale din acest sistem sunt:

• terapia emetica
• terapia purgativa
• clismele terapeutice (de doua tipuri: uleioase si mixte)
• terapia nazala.

In centrul nostru naturist de sanatate, pe langa acest sistem principal de terapii se administreaza si asa-numitele terapii ayurvedice externe sau ajutatoare, care exercita o actiune preponderent locala, dar nu mai putin eficienta. Acestea sunt aplicatii locale cu substante uleioase in diferite zone ale corpului si rolul lor este de a debloca, purifica, ameliora, reechilibra si regenera. Dintre acestea face parte masajul ayurvedic – Abhyanga - precum si terapiile de tip Basti si Lepa (aplicatii locale de substante naturale cu rol terapeutic).


Terapiile ayurvedice Panchakarma realizate in centrul nostru de sanatate:


AKSHITARPANA consta in aplicarea si mentinerea de ghee (unt medicinal clarifiat) la nivelul ochilor. Terapia amelioreaza uscaciunea la nivel ocular, iritatiile ochiului datorate in special suprasolicitarii, este o terapie adjuvanta in glaucom, retinopatii, atrofia nervului optic.

GRIWABASTI este terapia prin care se aplica si se mentine ulei terapeutic la nivelul coloanei vertebrale in zona cervicala, dupa ce se realizeaza anumite proceduri pregatitoare prealabile. Este indicata in caz de dureri si rigiditate le nivelul cefei, torticolis, spondiloza cervicala, hernie de disc la nivel cervical, spondilita cervicala.

HRID LEPA consta in aplicarea si mentinerea de ulei caldut procesat cu plante medicinale in zona pieptului, dupa ce se realizeaza anumite proceduri pregatitoare prealabile.Este eficienta in stari de anxietate, tulburari cardiace cu origine neurovegetativa, tuse seaca, adjuvanta in atacuri de panica, cardiomiopatii, astm bronsic, bronsita astmatiforma.

JANU BASTI : Janu este termenul sanskrit pentru genunchi, in aceasta terapie uleiul terapeutic este aplicat si mentinut la nivelul genunchilor, dupa ce se realizeaza anumite proceduri pregatitoare prealabile. Este o terapie utila in: gonartroza, intinderi ligamentare, leziuni minore ale meniscului, in faza de recuperare dupa traumatisme la acest nivel.

KATI BASTI este terapia prin care se aplica si se mentine ulei terapeutic la nivelul coloanei vertebrale in zona lombara, dupa ce se realizeaza anumite proceduri pregatitoare prealabile. Este indicata in caz de sciatica, dureri lombare, spondilita ankilopoietica, spondiloza, hernie de disc la nivel lombar.

KARNA PURANA este terapia Ayurvedica in care se aplica ulei terapeutic la nivelul conductului urechii externe, dupa ce se realizeaza anumite proceduri pregatitoare prealabile. Are efecte foarte bune in cazul in care exista dureri la acest nivel, otoscleroza (artroza oaselor mici ale urechii medii), tinitus (zgomote in urechi), artroza articulatiei temporo-mandibulare, afectarea usoara a auzului.

SHASHTI SHALI este un tip special de masaj terapeutic ayurvedic realizat cu saculeti de panza in care se pune orez fiert inmuiat in lapte si macerat caldut din plante medicinale cu actiune tonica, nutritiva si emolienta. Masajul se realizeaza mai ales la nivelul membrelor, dar se poate realiza in anumite conditii si la nivelul coloanei vertebrale si musculaturii dorsale. Este utilizat cu succes in special in distrofii musculare ce pot apare ca urmare a accidentelor, parezelor, paraliziilor.

SHIRODHARA este probabil cea mai cunoscuta dintre terapiile ayurvedice adjuvante, fiind foarte mult folosita nu numai in clinicile ayurvedice dar si in spa-uri, pentru starea globala de relaxare pe care o induce. In cadrul terapiei, pacientul este intins cu fata in sus si pe zona fruntii curge in jet continuu ulei caldut procesat cu plante medicinale, timp de aproximativ 45 de minute. Departe de a fi doar o modalitate de relaxare, Shirodhara are in primul rand profunde efecte terapeutice, in special in insomnii, migrene, dureri de cap, tulburari de memorie si concentrare, iritabilitate, caderea parului, este o terapie adjuvanta in hipertensiune arteriala, anxietate, depresie, nevroze, vertij, epilepsie.

NASYA - terapia nazala - consta in aplicarea de ulei natural procesat cu plante medicinale la nivelul cavitatii nazale, in cadrul unei terapii care parcurge cateva etape pregatitoare si o post-procedura. Fiecare tratament este strict individualizat in functie de tipul constitutional al pacientului, tipul de afectiune si severitatea ei. Nasya este o terapie utila in sinuzite si rinite cronice, dureri de cap, pareza faciala, nevralgie faciala, insomnie, uscaciunea mucoasei nazale, amigdalita cronica, rigiditatea cefei, artroza articulatiei temporo-mandibulare, alterarea simtului mirosului. Este singura dintre cele cinci terapii pricipale panchakarma cu actiune localizata (la nivelul capului si gatului).

VAMANA - voma terapeutica - este un procedeu specific care se realizeaza pentru tratarea afectiunilor generate de agravarea Kapha (,,pamant" si ,,apa") si secundar Pitta (,,foc") in organism. Procedeul este complex si se realizeaza intotdeauna sub supravegherea medicului ayurvedic.
Este indicat in general in afectiunile stomacului si plamanilor - mai ales cele ce evolueaza cu cresterea cantitatii de mucus in caile respiratorii, cum sunt: astmul bronsic, bronsitele, tusea, racelile, afectiunile rino-sinusale, de asemenea in indigestie, pierderea apetitului.

MATRA BASTI - clismele terapeutice - constau in introducerea in rect a unor substante medicinale naturale sub forma de decoct (Niruh basti) sau uleiuri preparate cu plante medicinale (Anuvasan basti), in scopul eliminarii Vata agravata (aerul in exces) din corp si in particular din zona pelvina.
Se pot administra in caz de: dureri de spate, reumatism, sciatica, discopatie lombara (cu rezultate excelente) constipatie, litiaza renala, infertilitate, afectiuni genitale (chisturi ovariene, fibroame uterine), tulburari neurologice.


Vezi preturiMedici specialisti in terapii ayurvedice:Dr. Cristina Cimpean


Dr. Anca Cioltan


Dr. Mihaela Diculescu


Dr. Munire Ibram


Dr. Sigismund Papp


Dr. Cristina Pavel


Dr. Violeta Pirvu


Dr. Alexandru VinatoruNiciun produs

De determinat Livrare
0,00 lei TVA
0,00 lei Total

Preturile includ TVA

Vezi detalii cos