Uleiurile esenţiale din plante condimentare

Uleiurile esenţiale din plante condimentare

Mâncarea noastră ar fi lipsită de gust şi greu de digerat în lipsa condimentelor. Gustul iute este unul din gusturile cele mai utile, care ne aduce uneori poftă de mâncare şi poftă de viaţă. El este cel care, alături de gustul dulce şi sărat, este apreciat de toată lumea, cu excepţia celor cu probleme de aciditate sau hemoroizi, care sunt nevoiţi să îl evite.

Cu gustul iute avem totuşi un avantaj: există atât de multe substanţe naturale şi alimente iuţi în natură, încât nu a fost nevoie ca omul să fabrice substanţe chimice care să dea această senzaţie mult dorită de unii. În special fumătorii, în cazul cărora papilele gustative nu mai reacţionează, simt nevoia de alimente cu gusturi puternice şi sunt adepţii condimentelor. Totuşi, ei trebuie să înveţe că până şi gustul picant trebuie servit cu măsură, căci altfel va deveni iritant şi ne va produce răni.

În majoritatea situaţiilor, gustul iute este dat de prezenţa în plantele condimentare a unor substanţe volatile care fac parte din grupa uleiurilor esenţiale. Până şi ceapa şi usturoiul îşi bazează acţiunea digestivă şi antiinfecţioasă pe conţinutul de compuşi volatili cu sulf. Aceste substanţe volatile din ceapă şi usturoi au o mulţime de beneficii pentru sănătatea noastră (efecte de scădere a colesterolului excesiv, anticoagulante, diuretice, de scădere a tensiunii etc.), însă ele nu pot fi mâncate în cantităţi prea mari, fiind iritante.

Revenind la „picanterii” ceva mai blânde şi accesibile tuturor, lista condimentelor din care se extrag uleiuri volatile este foarte lungă. Dintre condimentele folosite la felul întâi sau doi putem enumera: chimen, coriandru, cimbru, oregano, rozmarin, mărar, mentă, dafin, ghimbir. Pentru aromatizarea şi prepararea dulciurilor se folosesc alte plante condimentare: anason, cardamom, fenicul, cuişoare, scorţişoară.

De ce avem nevoie şi de uleiuri esenţiale, dacă putem folosi direct plantele condimentare? Simplu; pentru că nu putem consuma o cantitate atât de mare dintr-un condiment, încât să beneficiem de un efect terapeutic de care avem nevoie, cum ar fi cel antiinfecţios. Altfel spus, uleiul volatil este o esenţă, un concentrat, şi nu o mâncare. Invers, putem folosi uneori, uleiuri esenţiale certificate ecologic, în cantităţi mici, pentru aromatizarea preparatelor culinare.

Atenţie! Uleiurile prezentate mai jos sunt foarte puternice terapeutic şi se folosesc în doze de 1-2 picături şi nu cu linguriţa! Dacă nu se respectă aceste precauţii, se pot produce accidente grave. Cel mai bine este să le utilizaţi numai la indicaţiile medicului aromaterapeut.

Uleiurile de cimbru şi oregano sunt „campioanele” acţiunilor antibacteriene, ele fiind primele „arme” la care recurgem când avem o infecţie bacteriană, virală sau fungică. Nu există nici o substanţă antimicrobiană chimică, fabricată de om, care să lupte atât de eficient, cu atât de mulţi agenţi infecţioşi, cum o face uleiul de cimbru sau cel de oregano. Acţiunea antiinfecţioasă este alăturată unei palete largi de alte acţiuni: stimulent digestiv, antinevralgic, antistres, antispastic respirator. Care minte omenească ar putea fabrica un asemenea remediu multivalent?

Uleiul de chimen ajută la eliminarea mucusului şi la drenarea vezicii biliare. Nu se recomandă în timpul sarcinii sau la copii, fiind toxic şi abortiv.

Uleiul esenţial de coriandru (a nu se confunda cu uleiul gras!), pe lângă acţiunea de stimulare a digestiei, este un excelent tonic nervos, euforizant, care ne ajută să eliminăm stările de oboseală.

Uleiul de dafin este un puternic antigripal, expectorant, mucolitic, analgezic şi de mare ajutor în inflamaţiile ganglionare. Reumatismul şi inflamaţiile articulare (inclusiv poliartrita reumatoidă) pot fi tratate cu succes cu ajutorul său. Se recomandă mai ales în cazul problemelor din zona capului.

Uleiul de ghimbir este un puternic stimulent digestiv, antireumatic, antiinflamator. Se recomandă ca tonic sexual şi afrodiziac. Este tonic, revigorant, îmbunătăţeşte memoria şi atenţia, redă pofta de viaţă şi curajul de a lua decizii şi de a acţiona.

Uleiul de mărar, la fel ca şi cel de anason şi fenicul, are o acţiune estrogenică şi se recomandă în caz de insuficienţă homonală feminină.

Uleiul esenţial de mentă ne răcoreşte, la propriu şi la figurat, eliminând stările de supraîncălzire, colicile digestive şi biliare, gazele intestinale, scăzând tensiunea şi eliminând durerile de cap.

Uleiul esenţial de rozmarin este un puternic antiinfecţios şi stimulent, spectrul său de acţiune fiind diferit, în funcţie de constituentul chimic predominant: cel bogat în cineol se recomandă ca relaxant muscular, iar cel cu conţinut crescut de verbenonă, ca echilibrant endocrin şi nervos.

Uleiul esenţial de turmeric, rudă îndepărtată cu ghimbirul, acţionează în principal asupra căilor biliare, purificând şi descongestionând ficatul şi ajutând la eliminarea litiazei biliare.

Uleiurile esenţiale din mirodeniile folosite la prepararea dulciurilor

Uleiul de cardamom ne aminteşte de aromele orientale, el fiind utilizat în principal ca stimulent digestiv, carminativ şi afrodiziac. El ne dă o stare de bună dispoziţie şi încredere, conducându-ne spre emoţii pozitive.

Uleiurile de cuişoare şi scorţişoară sunt printre cele mai puternice antiinfecţioase care există. Cu toate acestea, nu pot fi folosite în doze mari, fiind puternic iritante. Ele au capacitatea să ne îndepărteze uneori, instantaneu, durerile abdominale şi ne reglează digestia. Ele ne stimulează, ne tonifiază, am putea spune că uneori ne „ridică din morţi”, când organismul nostru nu mai poate lupta cu oboseala sau cu boala.

Uleiul esenţial de nucşoară este un foarte bun stimulent digestiv şi eliminator al gazelor intestinale. Este eficient în caz de reumatism şi dureri musculare, entorse, oboseală.

Vă recomandăm să începeţi cu uleiurile de care aveţi cea mai mare nevoie, în funcţie de problemele de sănătate din prezent. După ce vă veţi convinge de puterea lor terapeutică, veţi putea să îi ajutaţi şi pe alţii, cu ajutorul lor.

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Postat pe 2017-07-18 Articole 0 1306

Lasa un comentariuRaspunde

Trebuie sa fii logat pentru a posta.
Ant.
Urm.

Niciun produs

De determinat Livrare
0,00 lei Total

Preturile includ TVA

Vezi detalii cos